Zaken idee
Image default
Bouw en onderhoud

Verbouwplannen? Kies dan voor duurzaam hout

Houtbewerking kent veel toepassingen en het inzetten op het zoeken naar duurzame en milieuvriendelijke manieren om dit te doen, kent dan ook een grote populariteit. Als je ziet voor hoeveel dagelijks gebruikte artikelen hout nodig is, weet je ook welke belasting dit betekent op het kappen van bomen en wouden. Hout met een vingerlas is bijvoorbeeld een goed alternatief ten opzichte van veel andere gebruikte technieken.

Wat houdt de techniek in?

Door middel van deze techniek kunnen houten balken aan elkaar gehecht worden tot eender welke gewenste lengte. De vingerlasfreestechniek wordt altijd uitgevoerd met behulp van houtlijm en stelt de bewerker zelfs in staat om verschillende houtsoorten aan elkaar te hechten. Het resultaat is steeds een sterke, kaarsrechte en stevige balk. Waar bij andere technieken die balken aan elkaar moeten hechten het soms op de hechtpunten aan stevigheid ontbreekt, heb je dit hier in geen geval.

Welke voordelen biedt hout met een vingerlas?

Vingerlas biedt eindeloos veel mogelijkheden
Verschillende houtsoorten kunnen met deze techniek aan elkaar gehecht worden net als balken van verschillende lengtes. Deze combinatie zorgt ervoor dat ieder gewenst resultaat mogelijk is. Voor maatwerk is deze techniek dan ook de perfecte oplossing, alles is mogelijk. Dit maatwerk zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat er minder voorraad nodig is en dat de productie kan verlopen in verhouding met de vraag ernaar.
Omdat deze techniek toelaat om tot erg stevige en rechte balken te komen, kunnen de balken in verschillende toepassingen gebruikt worden. Grote constructies die een zwaar gewicht moeten kunnen dragen, zijn een uitgelezen uitdaging voor de vingerlastechniek.

Vingerlas is een duurzame keuze

Resthout is een groot probleem als het gaat over duurzaamheid, het is namelijk allemaal hout dat wel gekapt werd, maar waar uiteindelijk geen bestemming voor gevonden werd. Omdat het met vingerlas mogelijk is om balken vanaf 20 centimeter aan elkaar te hechten, worden aanzienlijke inspanningen gedaan om de hoeveelheid verloren hout drastisch te beperken. Een vingerlas is bovendien bestand tegen bijvoorbeeld vocht waardoor het vervangen van de houten balken minder vaak aan de orde is, opnieuw een sterke inzet op vlak van duurzaamheid.

Vingerlas een milieuvriendelijke keuze

De zorg om het behoud van de regenwouden is een erg actueel thema. Hout wordt sneller gekapt dan er bomen kunnen groeien en dat zorgt voor een niet te onderschatten impact op het milieu. Omdat met de vingerlastechniek tot stevige balken kan gekomen worden door gebruik te maken van houtsoorten die minder belastend en sneller groeiend zijn, wordt er een minder belasting op het milieu tot stand gebracht. De vingerlastechniek zorgt voor een resultaat van amper 6% houtverlies, ook nog eens een enorm voordeel op het gebied van milieuvriendelijk produceren.
Met de vingerlastechniek wordt er op vandaag gekozen voor een vorm van houtbewerking waarin kwaliteit, duurzaamheid en zorg voor het milieu centraal staan. De hoge mate van stevigheid in combinatie met een te verwaarlozen percentage houtafval maken van deze techniek de meest verantwoorde keuze binnen ieder toepassingsgebied. Het mag dan ook niet verbazen dat vingerlassen de standaard aan het worden is en dat andere technieken langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnen.