Zaken idee
Image default
Energie

Duurzame aggregaten door energieopslag

Energieopslag bij aggregaten

Aggregaten zijn mobiele units die fungeren als stroomtoevoer en energieopslag kan daar een enorme rol in spelen. Op punten waar normaliter geen stroom te verkrijgen is wordt een aggregaat (ook wel generator genoemd) geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een evenement of aan een grote bouwplaats. Waar aggregaten voorheen vooral op diesel draaiden komen nu meer en meer modellen beschikbaar die gebruik maken van energieopslag.

Opslag van energie als duurzame methode

Energieopslag wordt in deze tijd steeds belangrijker. Overheden, instanties en bedrijven proberen waar het kan zo min mogelijk schadelijke stoffen uit te stoten. En daar draagt een aggregaat met energieopslag zeer zeker aan bij. Deze steeds populairder wordende variant op een ‘oude’ aggregaat heeft een enorm voordeel. Er wordt gebruik gemaakt van een accu. De gegenereerde energie wordt opgeslagen in deze accu. Op een bepaald moment zit er voldoende stroom in de accu om het aangesloten netwerk van stroom te voorzien. Dit betekent dat een aggregaat niet de volledige tijd op zijn eigen verbrandingsmotor hoeft te draaien. Uiteraard scheelt dit in de uitstoot van CO2.

Oplossingen voor het milieu

Doordat deze accu’s een (groot) gedeelte van de werkzaamheden van het aggregaat overnemen is deze oplossing uiteraard zeer goed voor het milieu. Dit betekent dat een aggregaat in de bouw bijvoorbeeld ‘s nachts op de accu kan teren. Zo worden de benodigde apparaten (op dat tijdstip voornamelijk lampen en beveiligingscamera’s) van stroom voorzien zonder dat de aggregaat continu op zijn volle toeren hoeft te draaien. Naast goed voor het milieu betekent dat ook nog eens positief nieuws voor de omgeving omdat de aggregaat dan geen lawaai maakt.

Groener dan groen

Milieutechnisch is energieopslag een geweldige tool. Het wordt al helemaal groen als je ook nog kunt kiezen voor een systeem met drie onderdelen: zonnepanelen, een accu en de generator. Op deze wijze wordt eerst een beroep gedaan op de hernieuwbare stroom vanuit de zonnepanelen. Is deze volledig gebruikt dan zal de stroom uit de accu gebruikt worden. Pas als deze ook leeg is wordt de verbrandingsmotor van de aggregaat ingeschakeld.

Vraag de specialist om advies

Een specialist op dit gebied weet alles omtrent de mogelijkheden en punten waar u op kunt letten. Win advies in door de vragen te stellen waarmee u kampt. De ene aggregaat met energieopslag is de andere niet. Om te weten wat u kunt doen om een ‘groene’ aggregaat te huren of te kopen is het verstandig om te zoeken naar een expert op dit gebied.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag/