Zaken idee
Image default
Gezondheidszorg

Alles wat je moet weten over het oog

Ogen zijn voornamelijk niet te missen op het lichaam van een mens of zelfs dier. We weten dat we met het oog kunnen kijken, maar hoe werkt dat precies? En hoe zijn onze ogen eigenlijk gebouwd? Er valt dus genoeg genoeg over te lezen en leren. 

Bouw

Je ogen bestaan eigenlijk simpel gezegd uit de oogbollen en de omliggende structuren. Om te beginnen heeft het oog 2 oogkamers, de voorste oogkamer (VOK) en de achterste oogkamer (AOK). De voorste oogkamer ligt tussen het hoornvlies en de iris (het regenboogvlies). De achterste oogkamer ligt zich tussen de iris en de ooglens. De oogkamers zijn gevuld met een heldere vloeistof, dit noem je oogvocht of kamerwater.

Functies

Het oog is een zintuig dat werkt als een soort van ontvanger die de signalen uit de omgeving opvangt en doorgeeft aan de hersenen. In je hersenen worden deze signalen omgezet in waarnemingen en in het geheugen opgeslagen. Pas in de hersenen wordt je bewust van bijvoorbeeld voorwerpen of mensen die je ziet. Hoe werkt het? Door de pupil komt het licht naar binnen en het gaat daar door de ooglens, die zorgt ervoor dat het netjes daar op het netvlies terechtkomt. En je grappig om te weten is: je ontvangt het beeld op zijn kop. Dat beeld, dat wordt door de oogzenuw, naar de hersenen gestuurd. En die zetten het weer rechtop voor je. Je merkt er dus zelf niks van. 

Kleuren

Er zijn eigenlijk maar drie hoofdkleuren van het oog: bruin, blauw en groen. De kleur die wordt gezien wordt in hoge mate bepaald door de hoeveelheid melanine. Bruin is het meest voorkomend, gevolgd door blauw. Groen is de meest zeldzame oogkleur. Zoals gezegd zorgt melanine ervoor dat je donker- of lichtbruine ogen hebt, of donker- of lichtblauwe ogen, of grijze of zelfs ‘zwarte’ ogen. Alle andere kleuren daartussen verschijnen dankzij een soort lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf. Ook al lijkt het net zo echt. Echte zwarte ogen bestaan overigens ook niet, alleen zo donkerbruin dat het zwart lijkt. 

 

Eruit vallen

De ogen zitten met oogspieren erg goed vast in je oogkassen. Het is dus niet zo dat er achter je oog zo’n grote druk kan ontstaan, dat je ogen eruit poppen. Dit wordt vaak wel gedacht. De ogen puilen misschien uit als er minder ruimte is in de oogkassen. Bijvoorbeeld door een ontsteking, een gezwel of bij de ziekte van Graves. Geen stress, maar maak een afspraak bij je huisart. 

Het zit dus allemaal wat ingewikkelder in elkaar dan je wellicht denkt. Het is goed dat er zoveel over bekend is en mocht je dus ergens last van hebben of meer willen weten, zijn er genoeg artsen zoals Ooglift kliniek om je vragen te beantwoorden.

https://ooglift.nl/