Zaken idee
Image default
Investeren

Maintenance management software: 5 voordelen

Toezicht houden op het onderhoud van een faciliteit, productieactiviteit of wagenpark kan op zijn zachtst gezegd een moeilijke taak zijn. De invoering van gespecialiseerde software heeft het gezicht van onderhouds- en faciliteitenbeheer veranderd en de algemene efficiëntie van onderhoudsafdelingen, groot en klein, verbeterd.

Het beheer van een fabriek met tientallen, zo niet honderden activa is complex en tijdrovend. Gelukkig zijn er softwareoplossingen die jouw efficiëntie kunnen verbeteren, jouw winstgevendheid maximaliseren en de uitvaltijd verminderen. In dit artikel bespreken we de voordelen van maintenance management software en hoe het een verschil kan maken bij het beheer van de activa van jouw bedrijf. Kijk hier eens naar!

 

Wat is maintenance management software?

Het is een operationeel instrument om de kapitaalgoederen van een organisatie te beheren en zorgt voor een beter gestructureerd onderhoudsbeheer. Je kunt er ook taken mee volgen in verband met planning, reiniging en inspecties van activa – machines, apparatuur, enz. De maintenance management software zorgt ervoor dat productiesystemen werken zoals ze zijn ontworpen, minimaliseert de uitvaltijd en verhoogt de productiviteit van teams.

 

1. Preventief onderhoud plannen en plannen

Maintenance management software automatiseert de planning van inspecties en onderhoud, zodat problemen en dure reparaties op het laatste moment worden voorkomen. De verschuiving van reactief naar proactief onderhoud verlengt ook de levensduur van de apparatuur en verlaagt de totale bedrijfskosten van de onderhoudsfunctie.

 

2. Efficiënt beheer van werkorders

Maintenance management software verbetert de workflow en de efficiëntie door je in staat te stellen snel en gemakkelijk werkorders in te plannen, toe te wijzen en af te sluiten. Gespecialiseerde software biedt de mogelijkheid om online werkorderschermen in te richten met de door je gewenste velden, alle orders automatisch in het systeem bij te houden en de geschiedenis van elk stuk apparatuur vast te leggen.

 

3. Beheer reserveonderdeleninventaris

Wanneer een onderhoudsafdeling ongeorganiseerd is, kan het voor onderhoudsmanagers moeilijk zijn om onderdelen te vinden wanneer ze die nodig hebben. Met maintenance management software kunnen onderhoudsmanagers bijhouden welke activa moeten worden onderhouden en automatische nabestelling van onderdelen instellen, zodat zij over de juiste reserveonderdelen beschikken en reparaties snel kunnen uitvoeren. Dit type systeem vertelt je ook precies waar de onderdelen die je nodig hebt, zijn opgeslagen, zodat je geen tijd verliest met zoeken in magazijnen.

 

4. Verbetering van de productiviteit

Onderhoudssoftware kan worden gekoppeld aan mobiele apparatuur, zodat onderhoudstechnici toegang hebben tot real-time informatie, voorraden kunnen controleren en werkorders kunnen initiëren zonder naar kantoor te hoeven komen. Dit verkort hun reistijd. De software verschaft onderhoudstechnici ook details over de procedures, onderdelen en gereedschappen die nodig zijn om een taak uit te voeren, zodat zij zonder vertragingen of onderbrekingen kunnen werken.

 

5. Minder uitvaltijd en reparatiekosten

Stilstand is duur, zowel in termen van gederfde inkomsten als van schade aan het merk en de reputatie van een organisatie. Wanneer je zich concentreert op gepland preventief onderhoud, wordt de uitvaltijd van apparatuur tot een minimum beperkt. Omdat een geautomatiseerd onderhoudssysteem je in staat stelt structuren en activa regelmatig te onderhouden, zullen ze minder snel stuk gaan, waardoor ook de reparatiekosten dalen.