Zaken idee
Image default
Materialen

De geschiedenis van de straatverlichting

Straatverlichting, in bijna elk straat of weg is er in Nederland wel straatverlichting te vinden. In sommige straten of wegen  is er meer of juist minder verlichting in vergelijking met andere plekken. Het hebben van verlichting is niet alleen belangrijk voor de verkeersveiligheid, maar ook is door verlichting makkelijker om de weg te vinden. Daar komt ook nog bij dat er een grotere gevoel van veiligheid heerst als een omgeving is verlicht. Zoals we tegenwoordig dus straatverlichting hebben, zag het er vroeger wel wat anders uit. Ben je nu benieuwd naar de geschiedenis van de straatverlichting, lees dan snel verder!

Vanaf de Middeleeuwen tot en met 1800

De eerste vorm van straatverlichting begon in Amsterdam in het jaar 1505. Volgens de burgmeester waren  alle inwoners van Amsterdam, die ’s Avonds na 21:00 uur nog op straat waren verplicht om lantaarn met zich mee te dragen. Bijna tweehonderd jaar later volgde Den Haag Amsterdam, door het laten plaatsen van 33 lantaarns in de binnenstad. Waarnaar Amsterdam op haar beurt Den Haag weer volgde hierin met ophangen van ongeveer 1800 olielampen die op verschillende plekken in de hoofdstad werden verspreid. Vanaf de 18de eeuw werden deze lampen van gietijzer gemaakt. Eerder werden de olielampen namelijk van eikenhout geproduceerd. 

De 19e eeuw

In deze eeuw waren er enkele plannen om in plaats van olie gas te gebruiken voor de lampen. Dit kwam onder andere opgang door de Industriële Revolutie. Ook was in de 19de eeuw patentolie, een van de belangrijkste lichtbronnen in Nederland. In 1840 kwam er dan eindelijk een opmars in gaslantaarns in Nederland. Doordat Nederland wat achterliep in de Industriële Revolutie behoorde fabrieken en cafés tot een van de weinige allereerste gebruikers van gaslampen in Nederland.

Na 1900

Straatverlichting na 1900, begon steeds meer te lijken op straatverlichting zoals wij die nu kennen. Zo werd in 1916 in Amsterdam de allereerste elektrische verlichtingen geïntroduceerd. Sinds 2005 werd led-verlichting ook meer verspreidt over de Nederlandse straten. Led-verlichting gaat onder andere langer mee, maar haalt het ook zijn voordeel uit de flexibiliteit. Zo kan een led-verlichting gedimd worden, afhankelijk van de omstandigheden. Tegenwoordig zien we led verlichting terug op meerdere plekken. Denk bijvoorbeeld aan werkplaatsverlichting led

 

https://nl.schreder.com/nl/oplossingen/productiefaciliteiten