Zaken idee
Image default
Bedrijvengidsen

Wat is precies zakelijk taalgebruik?

Zakelijk taalgebruik; het wordt veelal gebruikt op de werkvloer en tijdens contact met klanten of zakenpartners. Om professioneel over te komen is de beheersing van deze taalvorm een absolute must. Maar, wat is zakelijk taalgebruik eigenlijk precies? We leggen het uit. 

Het is een populaire misvatting dat zakelijk taalgebruik heel erg deftig moet zijn en vol moet zitten met jargon en moeilijke woorden. Het tegendeel is echter waar. Zakelijk taalgebruik ligt juist heel erg dicht bij de omgangstaal, maar onderscheidt zich door een gebrek aan emotionele lading.  

Waar moet zakelijk taalgebruik aan voldoen? 

Om je op weg te helpen met het gebruik van zakelijk taalgebruik,geven we een aantal tips 

  • Wees concreet en gedetailleerd: in de zakelijke taal is het niet gewenst om abstract of wollig te communiceren. Wees duidelijk en concreet in je contact en zorg dat je alle benodigde details meegeeft. 

  • Wees doelmatig: contact houden om het contact houden is er in de zakelijke taal niet bij.Mails, telefoontjes en andere vormen van contact hebben altijd een duidelijk doel. 

  • Houd het zo kort mogelijk: houdt het contact zo kort mogelijk, maar laat hierdoor geen belangrijke details weg.  

  • Vermijd uitdrukkingen (spreekwoorden/gezegdes?): moderne, of juist ouderwetse, uitdrukkingen kunnen voor onnodige verwarring zorgen. Vermijd daarom uitdrukkingen. 

  • Ben je bewust van jargon: wees je bewust van de doelgroep waarmee je contact hebt. Bij sommigen kan je vakjargon gebruiken, maar bij anderen doe je er juist goed aan om dit te vermijden. 

  • Vermijd emotie: zakelijk taalgebruik is, zoals eerder genoemd, ontdaan van emoties. Deze leiden af van de boodschap en zorgen ervoor dat je minder professioneel overkomt.  

  • Blijf objectief: probeer woorden met een waardeoordeel te vermijden. Blijf bij de feiten. Als het om aantallen gaat, noem dan bijvoorbeeld het aantal in plaats van ‘veel’ of ‘weinig’. 

 

Een cursus volgen 

Wanneer je nieuw bent in een taal is het lastig om onderscheid te maken tussen zakelijk taalgebruik en de normale omgangstaal. Mocht je jouw nieuwe taal willen gebruiken op zakelijk gebied, dan is het volgen van een cursus een absolute aanrader. Er worden allerlei cursussen aangeboden. Van een cursus zakelijk Nederlands tot zakelijk Duits.