Zaken idee
Image default
Bedrijvengidsen

Hoe kan de energie-efficiëntie van het MKB worden verbeterd?

Veel Nederlanders zijn waarschijnlijk nog niet eerder zoveel geschrokken van de energieprijzen zoals vandaag de dag. Dit zet veel mensen aan het denken en verhoogt het bewustzijn rondom manieren om het energieverbruik te verminderen. Niet alleen huishoudens, maar ook ondernemingen nemen aanzienlijke stappen om de energie-efficiëntie omhoog te krijgen, en dat gaat gepaard met positieve resultaten. De energie-efficiëntie van een bedrijf is niet alleen van invloed op de energierekening, maar ook op de waarde van het pand en de prestaties van de werknemers. In dit artikel volgen enkele tips om te overwegen de energie-efficiëntie van de bedrijfsprocessen te verbeteren.

Stel een benchmark in op en begin met meten 

Je kunt niet managen wat je niet meet! Het meten van het energieverbruik van alle processen binnen de organisatie is een van de eerste concrete stappen die moet worden genomen bij het verminderen van het energieverbruik. Een goed idee is om de gegevens over het energieverbruik in het hele bedrijf te consolideren in een gecentraliseerd datasysteem, waarbij verschillende indicatoren en benchmarks worden gebruikt om het energieverbruik beter in beeld te krijgen en mogelijke verbeteringen te identificeren. 

Deze vorm van een energie-audit vergroot de zichtbaarheid van het energieverbruik, maakt betere tracering en beheer mogelijk en houdt de werknemers verantwoordelijk. Op basis van de gegevens die worden verzameld kan er zelfs een energiescorekaart worden ontwikkeld om de energieprestaties te vergelijken, wat de mogelijkheid biedt om de vooruitgang te kunnen afmeten en doelen te stellen.

Ga voor meer informatie over technologische energiemanagement-oplossingen naar de website van Controlin – We energize the best solutions.

Doelstellingen bepalen

Het energieverbruik verlagen gaat niet zonder doelen stellen. Het stellen van realistische, specifieke en meetbare doelen is een belangrijk onderdeel van het volgen van de vooruitgang om de energie-intensiteit te verminderen. Het is dus belangrijk dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden om de hoeveelheid benodigde energie te verminderen zonder dat de kwaliteitseisen in het geding komen. 

Het onderzoeken va efficiëntieprogramma’s van de nutsbedrijven

Het komt wel eens voor dat nutsbedrijven zogenaamde energie-efficiëntieprogramma’s aanbieden voor het MKB. Neem contact op met verschillende bedrijven van energievoorzieningen om na te gaan of je als ondernemer kan profiteren van de verschillende programma’s die zij aanbieden.

Wil je jouw bedrijf meer in het straatbeeld krijgen? Ontdek het ruime aanbod van buitenreclame via JCDecaux adverteren, de wereldwijde marktleider op het gebied van straatmarketing.

Houd het personeel op de hoogte van de veranderingen

Een belangrijke stap in het bereiken van de energie-efficiëntiedoelstellingen is het voorlichten van werknemers over wat zij kunnen doen om hun steentje bij te dragen. Het is belangrijk dat zij de beredenering achter de doelstellingen begrijpen, dus zorg ervoor dat er duidelijk wordt uitgelegd waarom je hierin investeert en hoe ze het energieverbruik zullen helpen te verminderen. Transparante communicatie en jouw team aanmoedigen om kostenbewust te werk te gaan, kunnen grote voordelen brengen voor het verhogen van de energie-efficiëntie van de bedrijfsprocessen.