Zaken idee
Image default
Industriële goederen en diensten

Waar kun je gasveren voor gebruiken?

Je bureaustoel die naar boven of naar beneden gaat, de achterklep van je auto die open of dicht gaat, grote deuren of kleppen die je zonder al te veel inspanning kan openen en sluiten; allemaal praktische voorbeelden van toepassingen waarbij gasveren worden gebruikt. Maar wat is een gasveer nu eigenlijk en waar kan je het allemaal voor gebruiken? Een ding is zeker, het gebruik van een gasveer kent tal van mogelijkheden omdat de gasveren in meerdere maten, uitvoeringen en types beschikbaar is. Voor elke klus of elke handeling is dus wel een juiste type gasveer te vinden die aansluit bij jouw behoeften.

Wat zijn gasveren?

Hoewel gasveren veel worden gebruikt in het dagelijks leven, is een gasveer niet altijd bekend. Een gasveer is een cilinder waarin een zuigerstang is bevestigd. In deze cilinder wordt druk opgebouwd door middels van het samenpersen van gas. Wanneer deze druk loslaat zal de stang inklappen of uitvouwen, afhankelijk van het type gasveer dat wordt gebruikt. Door de verandering van druk binnen de cilinder ontstaat er een handeling waarmee kleppen kunnen worden geopend, deuren kunnen worden gesloten of bureaustoelen omhoog of omlaag kunnen worden gebracht. Zonder de hulp van de gasveer kost het uitvoeren van deze handelingen enorm veel (spier)kracht. Door het gebruik van de gasveer wordt de handeling uitvoerbaar voor iedereen.Hoewel er meerdere typen gasveren zijn, wordt er grofweg onderscheidt gemaakt tussen twee typen veren; de gasdrukveer en de gastrekveer. De gasdrukveer is de gasveer die het meeste wordt gebruikt. Hoewel de gasdrukveer niet wezenlijk verschilt met de gastrekveer, is dit type net wat gebruiksvriendelijker. De stang van de gasdrukveer is normaal gesproken uitgeschoven en er is kracht voor nodig om de stang naar binnen te laten bewegen. Bij de gastrekveer is dit precies andersom. De stang van de trekveer is ingeschoven en er is een kracht nodig om de stang uit te laten schuiven. Beide typen gasveren hebben dus dezelfde werking, maar verschillen in gebruiksgemak en bedieningshandeling.

Gasveren in ons dagelijks leven

Gasveren worden in het dagelijks leven heel regelmatig gebruikt. De meeste bekende vormen zijn het openen en sluiten van een achterklep van een auto, het openen en sluiten van een dakluik van een caravan, het omhoog en omlaag brengen van een bureaustoel of het openen van een bagageklep van een touringcar. Naast deze praktische en herkenbare voorbeelden wordt de gasveer ook veel gebruikt in de machinebouw, botenbouw en meubelindustrie om het verplaatsen en heffen van elementen mogelijk te maken. Omdat er verschillende typen gasveren bestaan is de toepassing eigenlijk eindeloos.

Ben je dus op zoek naar een instrument om het openen of verschuiven van zware elementen mogelijk te maken? Kijk dan eens naar het gebruik van een gasveer. Er zijn veel typen, soorten en gasveren te verkrijgen waardoor er voor jouw project altijd een perfecte gasveer te vinden is. Of je nu kiest voor een gasdrukveer of een gastrekveer, alles is mogelijk wanneer je het laat aansluiten bij jouw wensen en behoeften. En kom je er helemaal niet uit? Laat de gastveren dan op maat maken en laat je adviseren door een gespecialiseerd bedrijf.