Zaken idee
Image default
Elektronica en elektriciteit

Aquarium verlichting

Aquarium verlichting

Aquarium verlichting is essentieel voor elk aquarium. Niet alleen het uiterlijk van de bak kan door verlichting veranderd worden. De waterkwaliteit, de groei van waterplanten en de gezondheid van je vissen hebben ook allemaal baat bij de juiste verlichting. Blauw licht bijvoorbeeld veroorzaakt de groei van algen en dat willen we in een aquarium vermijden!

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten aquariumverlichting op de markt waaruit je kunt kiezen bij het inrichten van je eigen beplante of rifaquarium. Er is een LED strip verkrijgbaar voor elke behoefte.

Wat is aquarium verlichting?

Aquarium verlichting is een belangrijk onderdeel van elk aquarium. Aquariumverlichting wordt niet alleen gebruikt om de vissen er mooi uit te laten zien, maar ook voor waterplanten en om de waterkwaliteit in je bak te verbeteren. In dit artikel geven we je een korte inleiding over welke aquariumlampen goed zijn voor welk doel en hoeveel liter of gallon een geschikte lamp produceert.

Eerst is het nodig iets te zeggen over soorten lampen. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten lampen op de markt: Fluorescentielampen, LED strips, metaalhalogeenlampen en compacte fluorescentielampen . De eerste twee zijn er al tientallen jaren, terwijl LED’s de laatste tijd terrein winnen omdat ze meer mogelijkheden bieden dan traditionele gloeilampen. Ze zijn energiezuinig, gaan langer mee en verwarmen niet . LED lampen zijn gemakkelijk met een afstandsbediening aan te sluiten en je hebt ook de mogelijkheid om de kleur van het licht te veranderen (bv. voor maanlicht).

Het aantal lumen dat een lamp produceert geeft aan hoe helder hij is. Hoe hoger dit getal, hoe helderder je aquarium zal zijn – bedenk alleen dat niet te veel licht goed is, want dat kan tot algenvorming leiden. Bovendien moet je er rekening mee houden dat specifieke soorten vissen verschillende hoeveelheden licht nodig hebben, afhankelijk van hun soort en omgeving.

Wat zijn de voordelen van aquarium verlichting?

Aquarium verlichting kent veel voordelen voor de vissen. Je kunt er de vissen duidelijker mee zien en natuurlijk versterkt het hun kleuren. Bovendien draagt aquariumverlichting ook bij tot de groei van je planten, want die hebben het nodig voor de fotosynthese.

Een ander voordeel is dat het gedrag van vissen door licht beïnvloed wordt. Vissen kunnen bijvoorbeeld samenkomen of slapen waar minder licht is. Of vissen voelen zich veiliger in een donkere omgeving en blijven vaker verborgen voor mogelijke roofdieren als ze zich bedreigd voelen.

Vissen hebben ook een circadiaan ritme (24-uurs cyclus) dat lijkt op dat van de mens en dat eetlust en stofwisseling regelt, evenals het activiteitsniveau, afhankelijk van het tijdstip van de dag/nacht. Men heeft ontdekt dat het gebruik van bepaalde soorten verlichting op bepaalde tijdstippen van de dag gebruikt kan worden als een effectieve behandeling tegen bepaalde ziekten zoals Ich.

Het meest voor de hand liggende voordeel van aquariumverlichting is het feit dat je vissen en planten er prachtig door gaan uitzien. Vissen zien er levendiger en levendiger uit als het licht op hen schijnt. Plantenkleuren worden intenser, en hun groei kan gestimuleerd worden door ze in de juiste lichtomstandigheden te plaatsen (niet te veel licht).

Ben jij op zoek naar aquarium verlichting? Ga naar 123Ledstrips.nl voor de beste aanbiedingen in aquarium verlichting van Nederland.

https://123ledstrips.nl/verlichting-kiezen/de-juiste-aquarium-verlichting/