Zaken idee
Image default
Milieu

Wat je moet weten over grofvuil

Je kent het wel: je gaat verbouwen of doet een grote opruiming en je komt allerlei artikelen tegen die je niet meer nodig hebt. Al het huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is om met het gewone huishoudelijk restafval mee te gaan, noemen we grofvuil. Grofvuil moet veilig ingezameld worden en hiervoor heb je aparte containers. Wij vertellen je meer.

Wat valt onder grofvuil?

Zoals eerder vernoemd, is grofvuil het huishoudelijke afval dat te groot is voor het gewone restafval. Grofvuil bestaat voornamelijk uit oude meubels, zoals zitbanken, bureaus, stoelen en tafels. Toch zijn er een aantal misconcepties over grofvuil en wat je bij het grofvuil kwijt kunt. Wit- en bruingoed (elektronische apparatuur) hoort niet bij het grofvuil, maar horen in een aparte container en breng je elders weg. Ook puin en ander bouwafval hebben een aparte container. Daarnaast kun je denken dat matrassen bij het grofvuil mogen, maar dit is niet waar. Matrassen gaan in een container die enkel voor matrassen is en worden ook in de milieustraat in een aparte container opgevangen. Wil je een duidelijk overzicht van wat je bij het grofvuil kwijt kunt? Informeer dan bij de ophaaldienst of milieustraat naar een overzicht, om verwarring te voorkomen

Wat doe je met je grofvuil?

Als je een verbouwing hebt of een grote opruiming, dan kun je een speciale container huren voor het grofvuil. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Renewi, zij komen dan ook het grofvuil ophalen voor je. Bij Renewi kun je verschillende containers huren in verschillende afmetingen. Als zij jouw afval hebben opgehaald, dan wordt dit op een van hun locaties goed gesorteerd. Hierdoor kunnen ze zoveel mogelijk materialen hergebruiken en krijgt jouw afval een tweede leven. Renewi wil hiermee bijdragen aan een duurzaam milieu en een circulaire economie, daarnaast is het recyclen van afval een oplossing voor de grondstoffenschaarste.

Grofvuil in de milieustraat

Je kunt grofvuil natuurlijk ook gewoon naar de milieustraat brengen. Ook heb je meestal de mogelijkheid om grofvuil te laten ophalen door je gemeente. Regel je het ophalen van je grofvuil liever met de totaalleverancier Renewi, dan hoef je geen afspraak in te plannen bij de gemeente voor het ophalen van je grofvuil.

https://www.renewi.com/nl-nl/zakelijk/soorten-afval/grofvuil