Zaken idee
Image default
Zakelijke dienstverlening

Corona en thuiswerken: hoe werkt dat fiscaal gezien?

Door Corona hebben heel veel meer mensen het afgelopen jaar thuisgewerkt. Voor thuiswerken gelden andere fiscale regels voor werknemers dan op kantoor. Het is goed om te weten om welke beperkingen het gaat en wat voor mogelijkheden er zijn met betrekking tot vergoedingen en verstrekkingen aan thuiswerkers.

Een werknemer kan thuis namelijk geen gebruik meer maken van de automatische voorzieningen en faciliteiten die op een kantoor aanwezig zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een bureau, printer, beeldscherm, maar ook koffie, thee, toiletpapier en elektriciteit en water valt hieronder. Deze kosten worden normaal gesproken door de werkgever gemaakt, maar door het thuiswerken zijn deze kosten ineens voor de rekening van de werknemer.

Het zijn allerlei voorziendingen die niet onbelast aan een werknemer vergoed of verstrekt kunnen worden. Het is bij hele hoge uitzondering mogelijk om een werknemer die een aparte werkruimte aan huis heeft om deze soort van te laten huren door de werkgever. Verder zijn de mogelijkheden om onbelast te vergoeden erg beperkt. Het ligt wel in de lijn der verwachting dat hier steeds meer mogelijkheden in ontstaat, omdat thuiswerken steeds meer de norm wordt. Op dit moment is hier helaas nog geen ruimte voor en daarom is het goed om te weten wat de beperkingen nou precies inhouden.

In de Wet van Loonbelasting wordt vooral gesproken over het kantoor wanneer gepraat wordt over “de werkplek” waardoor thuis geen voorzieningen onbelast kunnen worden. Ook is het niet mogelijk om gratis voorzieningen op kantoor te vergoeden of verstrekken aan een thuiswerker. Dit geldt ook voor de extra gemaakte kosten als het gaat om gas, water en licht. Één dag thuiswerken kost een thuiswerker gemiddeld €2,- per dag. Daarom zou het wel redelijk zijn dat ook de thuiswerkplek mee te nemen in de wet. Wil je meer hierover weten? Schakel je bijvoorbeeld Accountantskantoor Westland in voor een accountant adviseur.

http://weanaaldwijk.nl