Zaken idee
Image default
Industriële goederen en diensten

Hoe werkt een gieterij?

Misschien denk je bij een gieterij in eerste instantie aan een bedrijf waarin grote ijzeren of stalen voorwerpen voor de industrie worden geproduceerd. Dat klopt natuurlijk. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de ijzeren gebruiksvoorwerpen in huis zijn ook in een gieterij gemaakt. En dus ligt zelfs de oorsprong van de kleinste schroefjes in een gieterij.

Wat is een gieterij?

De basis van de werkzaamheden is natuurlijk het verhitten van metalen. De metalen smelten en dat zorgt ervoor dat het heel geschikt is voor het produceren van voorwerpen in allerlei vormen. De hete, vloeibare massa wordt in mallen gegoten die de vorm hebben van het gewenste product. Vervolgens moet deze massa stollen en afkoelen. Als dat proces afgerond is, heb je een eindproduct dat direct aan de consument verkocht kan worden. Of het dient als basis voor andere gebruiksvoorwerpen of toepassingen in verschillende industrieën. Zoals bijvoorbeeld onderdelen voor machines of andere hulpmiddelen. Ondanks het precisiewerk dat geleverd wordt, gaat er bij een gieterij heel veel staal doorheen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 4.000 ton staal per jaar. 

Welke metalen worden gebruikt in een gieterij?

In principe kunnen alle metalen gesmolten worden. De vraag is natuurlijk wel of alle metalen ook geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen die van hoge kwaliteit zijn en langdurig meegaan. De meest voorkomende metalen waarmee een gieterij werkt, zijn gietijzer en aluminium. Maar er kan ook gekozen worden voor een metaal dat een hoge staallegering heeft waardoor er geen kans op corrosie is tijdens het gebruik. De keuze van de metaalsoort is uiteindelijk natuurlijk afhankelijk van de bestemming die het eindproduct heeft.

Wie gebruiken de producten uit een gieterij?

Zoals gezegd, kunnen de producten die in een gieterij geproduceerd worden eigenlijk voor iedere industrie bestemd zijn. De luchtvaart-, auto- en vrachtwagenindustrie maakt natuurlijk op grote schaal gebruik van metaal. Niet alleen in de carrosserieën. Maar ook bijvoorbeeld in de versnellingsbak, de laadsystemen of de uitlaatsystemen. Voor de voedselindustrie worden bijvoorbeeld messenkoppen voor snijmachines gemaakt of transportwielen voor een lopende band. De producten waar je als consument direct profijt van hebt, is bijvoorbeeld de sensorbehuizing van je computerapparatuur of een boorhouder.

 Hoe worden de mallen gemaakt voor het gieten?

De meeste producten die in een gieterij gemaakt worden, hebben een grote oplage van duizenden stuks. Maar dat is niet noodzakelijk. Ook voor het maken van een product vanaf bijvoorbeeld 100 stuks kun je al bij een gieterij terecht. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit optimaal is, ook als het om kleine voorwerpen gaat, kan gekozen worden voor de verloren-was methode. Hierbij wordt de mal van was gemaakt, wat zorgt voor een uiterst gedetailleerde en precieze gietvorm. Daardoor is deze manier van gieten heel geschikt voor het maken van producten die klein zijn en waarbij egale oppervlaktes zeer belangrijk zijn. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat het product niet zwaarder mag zijn dan dertig kilo. Medische instrumenten worden bijvoorbeeld veel op basis van deze methode gemaakt. Met de verloren-was methode ben je heel flexibel in de vorm van de producten die gemaakt worden. Dit geeft de ruimte om ook complexe ontwerpen in de gieterij te laten maken.