Zaken idee
Image default
Financiële diensten

Tips voor het kiezen van een broker

Tien tips voor het kiezen van een broker?

Het kiezen van een broker kan moeilijker zijn dan het klinkt. De juiste broker geeft je de juiste investeringsmogelijkheden, maar de verkeerde kan jouw opties beperken en hoge kosten in rekening brengen.

In dit artikel geven we je zes tips bij het kiezen van een broker.

1. Beslis waar je in wilt investeren

 

Als je alleen wilt beleggen in aandelen die genoteerd staan op de lokale aandelenmarkt, dan heb je als het goed is genoeg brokers om uit te kiezen. Als je in sommige buitenlandse markten wilt beleggen, zal je waarschijnlijk beter moeten zoeken naar een broker met een groot aanbod. Kijk daarom altijd goed of de broker waar je misschien wilt gaan beleggen aanbiedt waarnaar je op zoek bent.

2. Doe goed onderzoek naar de kosten

Veel beleggers kijken te eenvoudig naar de transactiekosten. Maar brokers brengen een breed scala aan kosten in rekening en sommige beloven lage transactietarieven, maar halen alles terug door hoge wisselkosten of buitensporige beheerkosten.

Je kan daarom beter op andere websites kijken wat zij zeggen over de kosten van die specifieke broker. Zo las ik laatst dat eToro ook kosten in rekening brengt door valutakosten die je verplicht maakt bij het openen van een account, dit was volgens deze review een verborgen manier om transactiekosten in rekening te brengen.

3. Bedenk wat je wil van je broker

Er zijn verschillende soorten brokers, hieronder bespreken we aantal soorten:

Een full service broker bespreekt jouw portefeuille en beleggingsideeën met jou. Je neemt de uiteindelijke beslissing, maar zij geven je hierbij advies.

Adviesdiensten kosten duidelijk meer, maar sommige beleggers waarderen de extra steun en het inzicht dat hun broker kan bieden. Het beste halen uit een adviserende broker houdt in dat je er één moet vinden waar je een goede relatie mee hebt en waarvan je hun advies kunt vertrouwen. Dat is niet altijd gemakkelijk.

4. Begrijp hoe een broker werkt

Dit punt is iets technischer, maar het kan nuttig zijn bij het kiezen van de beste broker.

Verschillende brokers handelen in verschillende markten op verschillende manieren, vooral als het gaat om internationale aandelen. Een paar bieden directe markttoegang, wat betekent dat uw order direct naar de beurs wordt gestuurd.

Wat vaker voorkomt is dat ze handelen via een market maker, dit is een bedrijf dat altijd klaar staat om een aandeel zowel te kopen als te verkopen en voortdurend een prijs opgeeft om een van beide te doen. Market makers handelen alleen met instellingen en brokers, niet rechtstreeks met het publiek.

Als gewone belegger kan het je waarschijnlijk niet veel schelen hoe het allemaal werkt achter de schermen. En tenzij je zeer snel moet handelen en de absoluut best mogelijke prijs nodig heeft, maakt het voor u vaak niet veel uit.

Maar het is duidelijk dat hoe meer tussenpersonen een order moet passeren, hoe hoger de kosten kunnen oplopen. Dus als je vaak gaat handelen in een bepaalde markt – in tegenstelling tot af en toe – wilt u waarschijnlijk een effectenmakelaar die minder schakels gebruikt in plaats van meer.

5. Wees cynisch over de toeters en bellen

Sommige broker bieden een beperkte dienstverlening, waarbij ze alleen handelsdiensten aanbieden en verder niets. Anderen sturen je regelmatig onderzoeksrapporten of hebben websites vol fundamentele bedrijfsgegevens. Velen bieden gratis streaming koersgegevens aan en sommigen bieden Level 2 gegevens aan, meestal tegen een extra vergoeding.

Sommige van deze gegevens kunnen zeer nuttig zijn. Veel van deze informatie zal echter voor veel beleggers irrelevant zijn, de langetermijnbelegger heeft bijvoorbeeld niet echt live Level 2 koersen nodig. En het is heel goed mogelijk dat u dezelfde informatie beter of goedkoper kunt krijgen bij een andere aanbieder.

Denk goed na of alle extra’s die een effectenmakelaar belooft echt veel waard zijn voor je. Misschien bent u beter af met een eenvoudiger, goedkoper bedrijf en kunt u zich apart abonneren op de een of twee dingen die u nodig heeft.

6. All-on-one is niet altijd het antwoord

Deze website is vooral gericht op aandelenhandel en in het bijzonder internationale aandelenhandel. Maar veel firma’s bieden een breed scala aan andere beleggings- en handelsdiensten, zoals een contracts for difference (CFD’s), valutahandel, spreadbetting enzovoort.

Het kan handig zijn om alles op één rekening te hebben – maar wees duidelijk over wat u krijgt. In veel gevallen zijn sommige diensten die een broker belooft “white label” producten – d.w.z. ze worden geleverd door een derde partij onder de naam van de effectenmakelaar.

Dat betekent dat je vaak twee vergoedingen zult betalen, één aan uw effectenmakelaar en één aan de white label provider. Als je deze diensten wilt, zul je vaak een betere deal maken door uw effectenmakelaar alleen voor de aandelenhandel te kiezen en uw spreadbetting of forex trading account direct van de white label provider of een andere specialist te krijgen.

En tot slot … kijk goed rond

Dit alles gezegd hebbende, het allerbelangrijkste wat je kunt doen is rondkijken en brokers vergelijken, op bijvoorbeeld een broker vergelijk website. Ga nooit zomaar met de eerste effectenmakelaar die je bekijkt.

Wanneer u een shortlist van bedrijven hebt, overweeg dan om u bij meer dan één bedrijf aan te melden. Het is onmogelijk om te beslissen of de service van een broker echt bij je past totdat je er een tijdje gebruik van heeft gemaakt.

Vergeet niet dat het geen probleem is om meerdere rekeningen bij broker te openen en mocht je geïnteresseerd zijn in een lijst met een aantal brokers, bekijk hier de lijst met de beste brokers.